Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás és hitel legfontosabb jellemzői:

 • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes hitel
 • 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni
 • az otthonfelújítási program Magyarország egész területén elérhető, járásonként eltérő lehet ugyanakkor a támogatás és a hitel aránya
 • az épület energiafelhasználásának legalább 30%-kal kell csökkennie.
 • a támogatott hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet.
Miért a Bankmonitor?
Eltérő bankok, eltérő lehetőségek (hitelösszeg, kondíciók…stb).
A Bankmonitor Neked is díjmentesen segít a tájékozódástól a szerződéskötésig!
Otthonfelújítási támogatás

Felújítási támogatás 2024


Jogosult vagy 6 millió Ft-ra?

Bankmonitor
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt
A megadott adatok alapján nem vagy jogosult az otthonfelújítási támogatásra

A részleteket elküldjük e-mailben:

Megtudhatod a részletes leírásból, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatáshoz.
Elküldtük neked a támogatás részletes leírását
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nem vagy jogosult a támogatásra?
 • Nem kell lemondanod a felújításról.
 • Korszerűsítsd otthonod felújítási hitelből.

Az otthonfelújítási támogatás és hitel legfontosabb jellemzői:

 • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes hitel
 • 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni
 • Az otthonfelújítási program Magyarország egész területén elérhető, járásonként eltérő lehet ugyanakkor a támogatás és a hitel aránya
 • Energetikai korszerűsítési munkálatokra lehet felhasználni
 • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.

Mekkora lakásfelújítási támogatás igényelhető?

A támogatás és kamatmentes hitel teljes keretösszege 108,24 milliárd forint, melyből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg. Egy családi ház korszerűsítési költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet. A program kihasználásához legalább a költségvetés 14,3 százalékának megfelelő mértékű önerő is szükséges. Ez igaz a maximális 7 millió forint összegű költségvetés esetén, melyhez legalább legalább 1 millió forint önerőre is szükség lesz, a támogatás pedig legfeljebb 6 millió forint lehet.

A lakásfelújítási támogatásból a vissza nem térítendő rész 2,5-3,8 millió forint lehet. A pontos összeg 3 tényezőn múlik:

1. Attól függően, hogy melyik járásban él a család változhat a vissza nem térítendő rész nagysága. A fejlettebb, vagyis magasabb jövedelmű járásokban a támogatási rész kisebb míg a kamatmentes hitel nagyobb részt fog kitenni, vagyis ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 41,34 százaléka lehet. Azon járásoknál, ahol az átlagos jövedelem 75 és 110 százaléka közé esik a vissza nem térítendő támogatás a teljes otthonfelújítási támogatás fele lehet. Míg a szegényebb járásoknál, ahol az átlagos jövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát, a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 58,66 százaléka lehet.

2. Az igénylők jövedelme is lényeges lehet. Azok az igénylők mindenképpen megkapják a szegényebb járásoknál járó vissza nem térítendő támogatási összeget, akik esetében az igazolt bruttó bér átlagosan nem éri el a 399 840 forintot. Míg azok az igénylők mindenképpen a leggazdagabb járásoknál elérhető vissza nem térítendő támogatási összegre lesznek jogosultak, akiknél az igazolt bruttó bér átlagosan meghaladja a 742 560 forintot.

3. A vissza nem térítendő támogatási rész további 5 százalékkal nő a kamatmentes hitel rovására abban az esetben, ha a korszerűsítést követően legalább 40 százalékkal csökken otthonunk energiafelhasználása.

Ez a maximális 6 millió forintos lakásfelújítási támogatás esetén azt jelenti, hogy a vissza nem térítendő rész legfeljebb 3,8 millió forint lehet. Hogyan jöhet ez ki? Ha a legalacsonyabb jövedelmű járásban él az igénylő, vagy jövedelme nem éri el bruttó 399 840 forintot, akkor a vissza nem térítendő rész 3,5 millió forint lehetne. Ha pedig az energiamegtakarítás eléri a 40 százalékot, akkor ez még kiegészül további 300 ezer forint vissza nem térítendő összeggel. Így összességében a vissza nem térítendő rész 3,8 millió forint, míg a kamatmentes hitel 2,2 millió forint lenne.

Kíváncsi vagy, hogy Te melyik kategóriába tartozol? Térképünkön ellenőrizheted mekkora vissza nem térítendő támogatásra lehetsz jogosult.

A “Mi segíthet az önerő előteremtésében” című fejezetben kifejtjük, hogy mi segíthet, ha nem áll rendelkezésre a támogatás igénybevételéhez szükséges legalább 1 millió forint önerő.

Mit lehet tudni a kamatmentes kölcsönről?

Az igényelhető 6 millió forint tehát részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll, melyből a kölcsön törlesztésére legfeljebb 10 év áll rendelkezésre.

A 10 évből 24 hónap a rendelkezésre tartási idő, amely egyszer meghosszabbítható 6 hónappal. Ezen 2-2,5 év alatt kell befejezni a korszerűsítési munkálatokat. A korszerűsítés befejezése után indul egy 3 hónapos türelmi időszak, amely alatt még nem kell megkezdeni a kölcsön visszafizetését.

A 10 évből 24 hónap a rendelkezésre tartási idő, amely egyszer meghosszabbítható 6 hónappal. Ezen 2-2,5 év alatt kell befejezni a korszerűsítési munkálatokat. A korszerűsítés befejezése után indul egy 3 hónapos türelmi időszak, amely alatt még nem kell megkezdeni a kölcsön visszafizetését.

A kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet, vagyis nem jegyeznek be jelzálogjogot a kölcsönhöz kapcsolódóan. Ugyanakkor a támogatásból felújított házat nem lehet elidegeníteni - eladni - a kölcsön futamideje alatt.

A hitel előtörlesztéséért nem számítanak fel díjat. Ugyanakkor a megfelelő energiamegtakarítás leigazolása előtt a kölcsön csak teljes egészében - a teljes hitel és vissza nem térítendő támogatás együttesen - törleszthető elő.

Milyen munkálatokra lehet felhasználni az otthonfelújítási támogatást?

A programot kifejezetten családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni, így az alábbi munkálatokra igényelhető:

 • a ház szigetelése (aljzat-, tető- és/vagy homlokzati hőszigetelés)
 • nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjére
 • használati melegvízrendszer korszerűsítésére
 • gázfűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).

Fontos kitétel, hogy a munkálatok esetében meghatároztak faljagos maximális költséget. Vagyis minden munkálatnál egy fajlagos maximális anyagköltséget és munkadíjat, melyet nem haladhat meg a tényleges költség. Vélhetően ezzel kívánták meggátolni azt, hogy a támogatás érdemben megemelje a felújítási költségeket.

Az otthonfelújítási támogatás igénylési feltételei

Az ingatlanra vonatkozó feltételek

 • Kizárólag 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítésére lehet felhasználni a kedvezmény.
 • A támogatásból és kamatmentes hitelből végzett korszerűsítési munkálatoknak legalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie, melyet energetikai tanúsítvánnyal kell alátámasztaniuk a családoknak.
 • Az igénylőnek legkésőbb 2024. május elsejétől életvitelszerűen az adott ingatlanban kell laknia. Ez azt jelenti, hogy az igénylő lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének az adott címre kell szólnia. (Ezt lakcímkártyával szükséges igazolni.)
 • Az igénylőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a házban, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie. (Tulajdoni hányadra vonatkozó minimális elvárás nem ismert.)

Az igénylőkre vonatkozó feltételek

 • Az igénylő nagykorú, cselekvőképes személy lehet.
 • Rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel.
 • Az igénylő magyar állampolgár lehet, vagy olyan EGT tagállam állampolgára, aki már legalább egy éve rendelkezik Magyarországon lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel.
 • Jövedelmének el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét.
 • Nem szerepelhet a rossz adósok listáján, más néven KHR lista, BÁR lista.
 • Nem lehet a bruttó minimálbért (266 800 Ft) meghaladó adótartozása.
 • Nem lehet legalább 60 napja fennálló a bruttó minimálbért (266 800 Ft) elérő közüzemi számla tartozása.
 • Az igénylő nem töltheti be a kölcsön lejáratakor a 75. életévét. Ez alól kivételt képez az az eset, ha olyan adóstárs kerül bevonásra a hitelügyletbe, aki megfelel az életkori elvárásnak és jövedelme elbírja a kölcsön törlesztőrészletét.

A korábbi támogatásokkal ellentétben (mint a CSOK Plusz, illetve a Babaváró hitel esetében) nincsen családi állapotra, vagy épp gyermekvállalásra vonatkozó elvárás.

Illetve nincs előírás az igénylők TB jogviszonyára vonatkozóan sem

Milyen dokumentumokra van szükség a támogatás igényléséhez?

 • Személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya (A lakcímkártya alapján ellenőrzik, hogy megfelelő-e az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye).
 • Munkáltatói jövedelemigazolás.
 • Az ingatlan tulajdoni lapja (Szükség lehet használatbavételi engedélyre és térképmásolatra is, amennyiben nem derül ki a tulajdoni lapról, hogy az ingatlan lakóingatlan, vagy az, hogy az épület mikor épült.).
 • Nemleges igazolás az adótartozásról.
 • Ha az igénylő mellett több tulajdonosa is van a háznak, akkor szükséges valamennyi fél hozzájárulása is.
 • Energetikai tanúsítvány az ingatlan eredeti állapotáról. (A munkálatok befejezését követően szükség lesz egy újabb tanúsítványra is, így igazolható az elvárt energiamegtakarítás.)

Mikor indul az új lakásfelújítási támogatás?

Az eredeti tervek alapján a lakásfelújítási pályázat 2024. június 3-án startolt volna, ugyanakkor a kezdés csúszik. Ennek oka, hogy a társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételeket még kiértékelik, az indokolt javaslatokkal a pályázati kiírás még módosulhat.

Várhatóan 2025. december 31-ig lehet pályázni. Amennyiben a keretösszeg hamarabb kifogy, akkor a pályázati idő hamarabb lezárulhat. Márpedig erre komoly esély van, a pályázati keretösszeg ugyanis 108,24 milliárd forint, melyből nagyságrendileg 20 ház felújítása finanszírozható meg. Érdemes tehát sietni.

Ez különösen igaz abban az esetben, ha fosszilis tüzelőanyagok felhasználásán alapuló fűtési rendszer korszerűsítésére fordítanánk a támogatást. (Ez jellemzően a gázfűtést takarja.) A teljes keretösszegnek ugyanis legfeljebb a 20 százaléka fordítható erre a célra, ez 21,6 milliárd forintot jelent. Ráadásul a pályázati határidő is szűkebb ebben az esetben, 2024. december 31-ig alá kell írni a szerződést.

Hol lehet igényelni?

A házfelújítási programra várhatóan országszerte, a kereskedelmi bankok lakossági MFB (Magyar Fejlesztési Bank) Pontjain lehet majd igényelni. Az első információk alapján az otthonfelújítási támogatás az MBH Bank, a Gránit Bank és az OTP Bank országosan mintegy 266 fiókjában működő MFB Pont Plusz helyszínein lesz elérhető.

Mi segíthet az önerő előteremtéséhez?

Ha nem áll rendelkezésre saját megtakarítás, akkor a támogatott hitel igényléséhez lehetőség van más állami támogatás, vagy piaci hitel bevonására is.

A szabadon felhasználható Babaváró hitel 11 millió forintos összegben a fiatal házaspárok segítségére lehet a felújítási költségek, vagy akár a támogatott otthonfelújítási program maximális összegéhez szükséges önerő (1 millió forint) előteremtésében is.

A Babaváró támogatás ugyanakkor csak azok számára lehet ideális, akik házasok és gyermeket terveznek, hiszen a házasság alapvető elvárás az igénylőkkel szemben, a gyermekvállalással pedig számos kedvezmény érhető el. Ha szeretnél többet megtudni az ingatlanfedezetet nem igénylő kölcsönről, látogasd meg kapcsolódó oldalunkat!

A támogatáshoz szükséges önerő jelen ismereteink szerint akár banki hitelből is finanszírozható, például a gyorsan elérhető, szabadon felhasználható személyi kölcsönből. Hitelkalkulátorunkkal megnézheted, hogy melyek most a legjobb személyi hitel ajánlatok, illetve azt is kiderítheted, hogy mekkora összegre lehetsz jogosult.

Ha szeretnéd tudni, milyen hiteltípusok érhetőek el számodra a lakás-, vagy házfelújításra, korszerűsítésre, esetleg a támogatás önrészére, és mekkora összegben, kalkulálj velünk és keresd a Bankmonitor szakértőit! Segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában, mindvégig támogatunk a gördülékeny ügyintézésben.

Felújítanád otthonod, de nem vagy jogosult a támogatásra?

Számos család várhatóan nem fog megfelelni az előírásoknak: 1990. december 31. után épült otthonuk, vagy épp társasházi lakásban laknak. De az is elképzelhető, hogy az igénylés benyújtására már kifogy a meghirdetett 108,24 milliárd forintos keretösszeg. (Várhatóan ebből 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg.)

Ebben a helyzetben sem kell lemondanod otthonod modernizálásáról:

 1. A kamatmentes Babaváróból például megfinanszírozhatod a munkálatokat.
 2. Ha csak pár millió forintra lenne szükséged, akkor ideális lehet az ingatlanfedezet nélküli személyi hitel.
 3. Komolyabb munkálatok, nagyobb kölcsönösszeg esetén pedig érdemes megismerkedni a szabad felhasználású jelzáloghitellel, vagy épp a felújítási célú lakáshitellel.
Érdekelnek a lakásfelújítási támogatás részletei?

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés